Een snelheidsregelaar maken voor de knex 12 volt motor.

 

Om de snelheid van de 12 Volt motor te kunnen regelen kun je een regelbare logaritmische weerstand van 110 E (ohm) 2W (watt) in serie zetten met de motor.

Omdat er altijd klein beetje stroom blijft lopen als je de regelaar op minimale snelheid (= maximale weerstand) hebt staan, moet je er een schakelaar bij gebruiken om de motor echt “uit” te kunnen schakelen. Als je een klein beetje stroom laat lopen, en de motor staat stil, zou deze kunnen doorbranden. En dat wil je niet.

Een regelbare weerstand (potmeter) van 110 E (ohm) 2W (watt) is moeilijk te verkrijgen. Daarom kun je ook kiezen voor een stappen schakelaar met vaste weerstanden. Gebruik wel weerstanden van 2W (watt). Nu kun je ook de “uit” stand met de draaischakelaar maken. Hiermee wordt die losse “uit” schakelaar overbodig

Om de motor 2 kanten in te kunnen laten draaien kun je een “ompool” schakelaar maken. Hiervoor heb je een 2 polige wisselschakelaar met middenstand nodig. Je maakt dan de standen:  - Linksom ,  - Uit ,  - Rechtsom

Let wel op !! Als je de motor vanuit maximale snelheid Linksom naar “uit”, naar Rechtsom schakelt, gaat alles stuk: je motor, de tandwielen, enz. Dit heeft te maken met de massa traagheid van de draaiende molen. (dit is een stukje natuurkunde en mechanica)

Daarom moet je vanuit maximale snelheid langzaam naar snelheid nul (stilstand), dan van draairichting veranderen, en dan weer de snelheid langzaam opvoeren.

 

Combineer je nu alle 3 de hier boven genoemde voorbeelden in één draaischakelaar, dan heb je de regelaar die ik heb gebouwd.

 

Benodigdheden:

- een draaischakelaar met     11 standen en 2 polig.

- weerstanden: 2x 18 E (ohm) 2W (watt), 56 E (ohm) 2W (watt), 68 E (ohm) 2W (watt)

De waarden van die weerstanden komen niet zo nauwkeurig. Let wel op dat ze 2 Watt zijn. Heb je een schakelaar met meer standen, dan kun je ook meer weerstanden gebruiken.

Met een 2 polige schakelaar kun je die wisselschakelaar voor de draairichting combineren.

 

 

 

terug